Stáčený KLARET

28.08.2015 12:06

Léto je již pomalu za námi, ovšem není nač truchlit.

Připravili jsme pro vás nová stáčená vína,

která si můžete přijít ZDARMA ochutnat!

 

Především vyzdvihnu opravdu luxusní stáčený

KLARET

z odrůdy Zweigeltrebe.

 

Víno je svěží, suché, barva lehce do oranžova s příjemnou lehkou kyselinkou v dochuti.

Prozatím jej máme pouze ve Vinotéce Rudolfovská,

proto neváhejte a přijďte si tento jedinečný skvost ochutnat!

TĚŠÍME SE NA VÁS!

A pro ty z vás, kteří stále tápou, co se skrývá pod pojmem "klaret" máme jeho definici:

Názvem klaret nebo claret se smí označovat víno vyrobené z modrých odrůd révy vinné (viz. Státní odrůdová kniha) bez nakvášení rmutu. Znamená to buď lisováním celých hroznů nebo odtékáním samotoku ze rmutu.

Termínem „klaret“ se smí označovat také růžové víno.

Ač se v Evropě slovem klaret označuje většinou červené víno na Moravě se historicky pod tímto názvem rozumí bílé víno až vodového odstínu s šedavými odstíny na okraji skleničky.

Označení claret se používá historicky v Anglii a původ je od slova clairet, který označoval tmavě růžové víno,
prakticky jasně červené (jako čerstvá krev z rány), které se dováželo z Bordeaux.

V dnešní době je termín claret chráněným výrazem v EU pro označení červených vín z Bordeaux,
kdy britští obchodníci prokázali jeho používání přes více než 300 let.

Ve Francii přetrvává označení termínem klaret u vín AOC Bordeaux Clairet,
mají lehkou červenou barvu, něco mezi klasickým Bordeaux a rosé.
Počet hektarů této apelace je 925 ha. Převládá odrůda Merlot.

Zdroj Oxfordský anglický slovník uvádí původ (slova) claret takto:

ve středověké angličtině* (původně označující světle červené nebo nažloutlé víno** k odlišení od červeného nebo bílého):

ze staré francouzštiny (vin) claret a středověké latiny claratum (vinum) pročištěné (víno), z latinského clarus čistý.

* termín Middle English se vztahuje k angličtině od cca 1150 da cca 1470

** tedy v podstatě jako nyní u nás
 


Copyright © 2018 MARPHI | marphi design | Webnode