Burčák
Nejlepší burčák v ČB!
Burčáková sezóna roku 2025 je v plném proudu!

AKTUÁLNĚ U NÁS ZAKOUPÍTE BÍLÝ MORAVSKÝ BURČÁK Z ODRŮDY
SOLARIS
CENA JE 99 Kč/ 1 litr
Ochutnávka je samozřejmě ZDARMA!
Moravský burčák ve Vinotéce Rudolfovská
Každoročně vám nabízíme ten nejlepší moravský burčák.
Burčák u nás ve vinotéce startuje kolem 20. srpna a jeho prodej končí v druhé polovině října.
Nejprve začínáme s bílým burčákem, později přichází na řadu i červený nebo růžový.
Vše závisí na počasí a aktuálním stavu hroznů na vinicích.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY OHLEDNĚ BURČÁKU
Co je burčák?
Burčák je vylisovaný mošt z hroznů révy vinné, který začíná kvasit.
Jaký je rozdíl mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým (vinným) moštem?
V podstatě jde o totéž, rozdíl je v původu hroznů. Pod pojmem BURČÁK se smí prodávat pouze produkt vyrobený z tuzemských hroznů a prodávaný v období od 1. srpna do 30. listopadu. Pod pojmem ČÁSTEČNĚ ZKVAŠENÝ HROZNOVÝ (VINNÝ) MOŠT se prodává produkt vyrobený ze zahraničních hroznů (např. z Itálie, Maďarska, atd.).
Kolik procent alkoholu má burčák?
Čistý vylisovaný mošt má 0 % alkoholu. Jakmile začne kvasit, můžeme jej nazývat burčákem. Procento alkoholu se pohybuje v rozmezí 1-7 %, v závislosti na stádiu kvašení.
U nás obvykle prodáváme burčák mezi 2 až 4 % alkoholu.
Jak poznám dobrý burčák?
Především by vám měl každý slušný prodejce nechat burčák ochutnat. Burčák by měl mít zakalenou mléčnou barvu a při ochutnání byste měli cítit perlení na jazyku. Na dně se mohou usazovat kvasnice, což není na škodu.
Rozhodně by burčák neměl mít tmavou barvu nebo naopak úplně průhlednou. Pokud by byl burčák průhledný a na dně láhve by byly oddělené sedimenty, již se burčák překvasil a stalo se z něj víno, které vám pravděpodobně již chutnat nebude.
Jak dlouho trvá než burčák překvasí?
Opět záleží na několika faktorech. Především na kvalitě a cukernatosti hroznů, ze kterých byl vyroben. Rychleji překvasí burčák, který byl vyroben z hroznů sbíraných na začátku sezóny, kdy měly hrozny kolem 17 % cukru než burčák, který byl vyroben z hroznů sbíraných později (přelom září/ října), kdy může cukernatost hroznů dosahovat kolem 23 % cukru. Dále také záleží na způsobu skladování. Pokud burčák skladujete v chladu, bude proces kvašení pomalejší než když jej necháte kvasit v teple.
Proto se překvašení burčáku pohybuje v řádu několika hodin až po několik týdnů.
Jak mám burčák skladovat?
Při kvašení burčáku dochází k ubývání cukru a přibývání alkoholu. Tento proces se děje jak v teple, tak v chladu. Proto když budete burčák skladovat v lednici, proces kvašení se zpomalí a burčák vám vydrží sladší delší dobu.
Pokud ovšem budete chtít mít v burčáku více alkoholu, nechte jej klidně kvasit v teple a sami si jej můžete pravidelným přechutnáváním kontrolovat, abyste dosáhli požadovaného stupně kvasu.
POZOR! Burčák vždy skladujte na stojato s povoleným víčkem!
Seženu u vás i červený burčák?
Ano, vždy se začíná sběrem bílých odrůd, proto na začátku sezóny prodáváme burčák bílý. A postupně jak hrozny dozrávají se i k nám do vinotéky dostane růžový nebo červený burčák. Vše závisí na aktuální počasí, stavu a cukernatosti hroznů.
Mohu u vás burčák před zakoupením ochutnat?
Ano, ochutnávka je u nás ZDARMA a je to nejlepší, co můžete před koupí burčáku udělat :-)
Sami si uděláte obrázek a zjistíte, v jakém stadiu kvasu se burčák nachází.
Jak dlouho trvá sezóna burčáku?
Podle platné legislativy se burčák smí prodávat v době od 1. srpna do 30. listopadu. Prakticky se vzato, na začátku srpna ještě hrozny nejsou zralé a na konci listopadu už jsou většinou sklizené.
Proto u nás s burčákem každoročně začínáme kolem 20. srpna a končíme v druhé polovině října. Termíny se každý rok liší podle aktuální situace na vinicích.

